Wellness_Long House Cabin_Iso2

Resetting the Mind, Body & Soul Wellness Center

The main public facility of the Wellness Center is expressed as a series of interconnected conjoined social spaces, reminiscent of the “longhouses” of the indigenous Iroquois tribes. The major functions of this facility are to foster a sense of community by providing communal gathering spaces, indoor spa and wellness facilities, community gathering spaces, gift shops, and workshop training rooms. Extensive outdoor docks as well as boat houses with elevated outdoor patios, and sunken conversation pits acts as the exterior communal space of the facility.

The interior of the longhouse cabin celebrates the surrounding nature of the site by incorporating elements that connect the indoor living space to the outdoor living space through fenestration features and the indoor/outdoor fireplace. The use of light wood materials and a bright colour palette complements the existing space surrounding the cabin while allowing for Canadian artists and furniture makers to be featured in the space as well. The architectural language of the longhouse cabin offers the opportunity for an extension as each cabin can house single guests or families. 

http://vomchildrensfoundation.org/‎ Timeline:
Design Developement
go to link Location:
N/A
source url Type:
Architectural/Interior Design
Client:
N/A
Size:
200,000 ft2

  • 181011_Wellness Retreat_Initial Interior Rendering

Longhouse Cabin Exploded ISO Drawing

Wellness_Long House Cabin_Iso2

Resetting the Mind, Body & Soul Wellness Center

The main public facility of the Wellness Center is expressed as a series of interconnected conjoined social spaces, reminiscent of the “longhouses” of the indigenous Iroquois tribes. The major functions of this facility are to foster a sense of community by providing communal gathering spaces, indoor spa and wellness facilities, community gathering spaces, gift shops, and workshop training rooms. Extensive outdoor docks as well as boat houses with elevated outdoor patios, and sunken conversation pits acts as the exterior communal space of the facility.

The interior of the longhouse cabin celebrates the surrounding nature of the site by incorporating elements that connect the indoor living space to the outdoor living space through fenestration features and the indoor/outdoor fireplace. The use of light wood materials and a bright colour palette complements the existing space surrounding the cabin while allowing for Canadian artists and furniture makers to be featured in the space as well. The architectural language of the longhouse cabin offers the opportunity for an extension as each cabin can house single guests or families. 

Timeline:
Design Developement
Location:
N/A
Type:
Architectural/Interior Design
Client:
N/A
Size:
200,000 ft2

  • 181011_Wellness Retreat_Initial Interior Rendering

Selected Clients

  • Idea Couture Logo 1
  • Umoro Logo 01
  • Prep Doctors Logo 01
  • Opencare Logo 01
  • Workhaus Logo 01
  • Ask For Task Logo 01
  • SpinCo Logo 01
  • Wyatt Developement Group Logo 01
  • Concina Mexicana Logo 01 2
  • Signet Group Logo 01
  • Idea Couture Logo 1
  • Umoro Logo 01
  • Prep Doctors Logo 01
  • Opencare Logo 01
  • Workhaus Logo 01
  • Ask For Task Logo 01
  • SpinCo Logo 01
  • Wyatt Developement Group Logo 01
  • Concina Mexicana Logo 01 2
  • Signet Group Logo 01
Syllable_Primary Logo_Vector_Final
accounts@syllable.design
29 Fraser Avenue, Unit 3 // Toronto ON // M6K 1Y7