180514_SyllableWebsite_GeometricShape2.2.1 01 1
180514_SyllableWebsite_GeometricShape3.2.1 01 1
180514_SyllableWebsite_GeometricShape1.2.1 01 1

Accessible Laneway Retreat Flexible Template for Living

Thinking about forces that are shaping the way we live and work in these uncertain times, we thought about ideal typologies that can address future pandemics, the Silver Tsunami of aging baby boomers, and the shortage of housing through the exploration of Laneway houses. It makes almost perfect sense: the ability to socially isolate while living in a self contained unit, still within the same housing lot for multi-generational housing and for boosting density of the existing urban fabric. First, we map out the required setbacks, followed by programming the first and second floors, introduce lighting strategies that maximizes natural light, incorporate different methods of entry, incorporate accessibility elements, and finally, adding in green spaces and outdoor amenities – all nestled within an existing urban fabric.

Timeline:
Design Period: 2020
Location:
Undisclosed
Type:
Concept, Architecture, Interior Design
Client:
Withheld
Size:
1250sqft
Team:
Danny Tseng, Jordan Barnaud, Katy McNabb, Andrea Stevens, Danyon Goodwin, Patrick Augustnowicz, Teodora Popescu

Split roof design to allow natural light to enter the space directly during winter months where sun angles are lower at 23 degrees and diffused light in summer due to higher sun angles. Additionally, a diffused glass walkway on the second floor allows additional natural light to bleed into the ground floor.

CROSS SECTION

Split roof design to allow natural light to enter the space directly during winter months where sun angles are lower at 23 degrees and diffused light in summer due to higher sun angles. Additionally, a diffused glass walkway on the second floor allows additional natural light to bleed into the ground floor.
Within a small footprint of the laneway house, a staircase can take up significant square footage and is not wheelchair accessible without a bulky stairlift. By placing the staircase outside, incorporating a ladder for the able-bodied and a residential elevator lift, we free up the floor plate for more interior programming.

LONGITUDINAL SECTION

Within a small footprint of the laneway house, a staircase can take up significant square footage and is not wheelchair accessible without a bulky stairlift. By placing the staircase outside, incorporating a ladder for the able-bodied and a residential elevator lift, we free up the floor plate for more interior programming.
A reception foyer for deliveries is capable of being fully enclosed to contain the area of contact. This is done through the use of a sliding door and retractable enclosure at the ladder area. The residential lift and ladder integrated into the vertical glazing provide vertical circulation while louvers provide privacy.

LANEWAY ENTRY AND INTERIOR VERTICAL CIRCULATION

A reception foyer for deliveries is capable of being fully enclosed to contain the area of contact. This is done through the use of a sliding door and retractable enclosure at the ladder area. The residential lift and ladder integrated into the vertical glazing provide vertical circulation while louvers provide privacy.

Selected Clients

Syllable_Primary Logo_Vector_Final
hello@syllable.design
29 Fraser Avenue, Unit 3 // Toronto ON // M6K 1Y7

Associated With