Langara House

Langara House

Deconstructivism At Home By The Ocean

Langara House

A single family home located approximately six blocks from the Pacific Ocean on a steep slope. We carefully crafted the architecture and interiors to maximize height (for optimal view of the ocean) and functional potential of the space. The house’s unique shape is a result of using the hypothetical “building envelope” defined by local zoning code restrictions (the proposed building must be built within it’s boundaries) to “slice” the volume of the building.  

 

Wood slats used at the upper level façade with a stone base visually anchors the form. A horizontal metal strip that ends in alignment with the metal bay window below adds visual interest, while a glass canopy framed by steel suspends over the entry for weather protection without blocking out natural light. 

 

Inside the house, the theme of stone, wood, and steel echoes throughout. The staircase was designed to resemble a deconstructivist sculptural element, using wood veneer, steel, and glass. To maximize space, the shower and jacuzzi was placed together to create a centralized wet area in the principal ensuite

 

The top level is characterized by swooping views of the Pacific Ocean, which was precisely why we wrestled with the City’s regulations to help the client obtain the best possible vantage point. Foldable glass facade systems allow the exterior to open fully, exponentially expanding the living space.

Completion Year: 2014
Location: Vancouver, BC, Canada
Client: Withheld
Size: 1,965 ft2
BACK TO PROJECTS

Select clients

Wyat Development Group Achievers Starlight Imperfect Fresh Eats OpenCare Workhaus Spin co Fuzz Wax Bar idea couture Ask For Task